Blog
Alles over Alzheimer & preventie
Verminderen van cognitieve achteruitgang
Ben je in aanraking gekomen met de verschrikkelijk gevolgen van Alzheimer? Heeft je partner recent de diagnose gekregen of misschien ben je het zelf? Het is belangrijk dat je meer leert over wat Alzheimer is en hoe je jezelf (en anderen) kunt helpen om de cognitieve achteruitgang te verminderen. Lees snel verder in onze blogreeks.
Preventie
Kun je het je voorstellen? Na jaren zorgen voor een ouder met dementie begin je zelf ook de weg kwijt te raken. Je kan de naam niet meer herinneren van je collega waar je al jaren mee werkt. Je vergeet hoe je moet rekenen als je moet betalen in de supermarkt. De route die je elke dag loopt ziet er opeens onbekend uit. Je voelt je verloren, je ziet je leven aan je voorbijgaan terwijl je nog zo lang hebt om te leven. Helaas weten veel van jullie (nog) niet wat de ziekte van Alzheimer precies inhoudt en vooral niet dat je het wél kan genezen. In deze blog-reeks zullen wij je stap voor stap uitleggen wat Alzheimer is, hoe het in de huidige zorg wordt behandeld, hoe je het kan genezen en hoe je het zelf voor kan zijn.
Over Alzheimer
In dit artikel beantwoorden we de vragen:
- Wat is Alzheimer?
- Hoe ontstaat Alzheimer?
- Welke soorten Alzheimer zijn er?
- Welke aanpak bieden wij bij Alzheimer?

Het verhaal van Rob & Caroline
‘Recode’ in de Dordogne: van wanhoop naar hoop Dit artikel gaat over een door mijn vrouw, Caroline en mijzelf, Rob, gevolgde gezondheidsprogramma in de Jumilhac-le-Grand,
ReCODE in de Verenigde Staten
In de twee video’s wordt het ReCODE protocol besproken. Ook komen een aantal patiënten aan het woord die het protocol hebben doorlopen. De video’s zijn alleen in de Engelse taal.
Onderzoek: Symptomen duiken eerder op bij kinderen van ouders met dementie
Mensen met dementie wiens ouders ook dementie hadden, ontwikkelen symptomen gemiddeld zes jaar eerder dan hun ouders, volgens nieuw onderzoek.
Bèta-amyloïde aanmaak is een beschermend mechanisme
Een kenmerk van Alzheimer is de accumulatie van beta-amyloïde in je hersenen. Belangrijk is dat Bredesens werk licht werpt op waarom amyloïde überhaupt wordt gemaakt.
Voor 30-jarigen betekent slechte gezondheid van vaten, kleinere hersenen als je 70 bent
Dertigers let op! Een nieuwe studie suggereert dat het tijd is om voor je bloedvatengezondheid te zorgen. Met behulp van gegevens van het langst continu
Alzheimer en het Coronavirus: wat u moet weten
Sociaal isolement is momenteel het beste wapen dat we hebben tegen de verspreiding van COVID-19. Door thuis te blijven en interacties met andere mensen te