Sociaal isolement is momenteel het beste wapen dat we hebben tegen de verspreiding van COVID-19. Door thuis te blijven en interacties met andere mensen te vermijden, minimaliseren we de verspreiding van dit virus in de hoop de besmettingscurve af te vlakken om uiteindelijk het aantal dodelijke slachtoffers te beperken. Maar voor mensen met dementie kan een verhoogde isolatie leiden tot sterke gevoelens van onzekerheid, slaapproblemen, angst, agressie, opwinding en zelfs vijandigheid.
Als het om crisissituaties gaat, hebben alle mensen wisselende psychologische reacties. Mensen met dementie bij wie het coronavirus is gediagnosticeerd en in het ziekenhuis zijn opgenomen, zullen anders worden getroffen dan mensen die niet ziek zijn en alleen thuis kunnen wonen, bij familie of in een woonzorg- of dementie zorg-omgeving.
Welke uitdagingen kunt u de komende weken verwachten als mantelzorger of zorgverlener?
Irrationele reacties
Misschien merk je dat je geliefde irrationeel reageert op de uitbraak van het coronavirus. Misschien zijn ze helemaal in paniek of lijken ze zich totaal niet druk te maken over het hele gebeuren. Hoe dan ook, het kan precies het tegenovergestelde zijn van hoe je zelf over de situatie denkt. Dit kan leiden tot extra stress en spanning in de relatie en thuisomgeving. Irrationele analyse en respons kunnen leiden tot angst, wat uiteindelijk resulteert in meer slaapproblemen en verhoogde prikkelbaarheid.
Wijziging in de thuiszorg-situatie
Gewone verzorgers kunnen ziek worden of moeten thuis blijven bij hun familie. Dit resulteert in nieuwe gezichten en ongewenste veranderingen te midden van een toch al stressvolle situatie voor uw partner of ouder. Nieuwe zorgverleners – vooral als ze niet voldoende tijd krijgen voor inwerken en kennismaken – kunnen zich angstig en onzeker voelen bij het overnemen van nieuwe verantwoordelijkheden en nieuwe cliënten. Dit slaat over op de persoon met dementie en escaleert hun eigen gevoelens van angst, waardoor hun leven nog instabieler wordt. U merkt misschien dat ze prikkelbaarder of agressiever zijn dan normaal.
Ongestructureerde en ongeplande tijd
Continue thuis zijn zonder een regelmatig schema en geplande activiteiten leidt tot verveling en slaapstoornissen, vooral als ze meer dutjes doen dan normaal. Je partner of ouder kan doelloos door het huis gaan dwalen en kan meer angst ervaren als ze geen zinvolle activiteiten hebben om regelmatig aan deel te nemen.
Afnemend geheugen en begrip
Vanwege hun verworven cognitieve beperkingen als gevolg van dementie, kan uw uw partner of ouder een afnemend geheugen en begrip ervaren. Dit kan leiden tot een slecht begrip en naleving van de juiste infectie maatregelen. Ze zijn misschien niet bereid om met zorg samen te werken en zijn soms in direct conflict met mantelzorgers en zorgaanbieders.
Cognitieve achteruitgang
Verhoogde stress, verandering en onzekerheid in verband met sociale distantiëring en uitbreiding van de coronavirus pandemie kunnen ertoe leiden dat hun cognitieve vaardigheden sneller verslechteren. Je merkt misschien dat de cognitieve stoornissen en geheugenverlies prominenter worden naarmate de dagen en weken van isolatie en veranderde routines vorderen. Hun dagelijks leven kan steeds meer ongeorganiseerd raken.
Dit alles kan erg stressvol zijn voor mantelzorgers. Mogelijk maak je je meer zorgen over je partner of ouder dan je gewoonlijk al doet. Soms voel je je zelfs geïrriteerd of boos op hen en soms merk je dat je vaker in conflict met hen komt. Thuiszorgmedewerkers en andere zorgprofessionals zijn niet immuun voor deze stress. Ook zij voelen meer angst en verwarring, paniek, prikkelbaarheid, vermoeidheid en burn-out. Ook zij voelen zich soms eenzaam en hulpeloos.
Het is belangrijk om te blijven praten over de situatie. Geef aan dat je je meer zorgen maakt, spreek je angsten uit met de zorgverleners. Op deze manier kunnen jullie samen de situatie hopelijk wat beter maken.
Kom je er echt niet uit?
Dan sta paraat om je te ondersteunen in deze onzekere tijden.
Kom in contact via deze knop.