Voor 30-jarigen betekent slechte gezondheid van vaten, kleinere hersenen als je 70 bent

Dertigers let op! Een nieuwe studie suggereert dat het tijd is om voor je bloedvatengezondheid te zorgen. Met behulp van gegevens van het langst continu lopende geboortecohort ter wereld, rapporteerden onderzoekers onder leiding van Jonathan Schott van University College London dat slechte vasculaire gezondheid op 36-jarige leeftijd kleinere hersenen voorspelde, met meer schade aan witte stof, op 70-jarige leeftijd. In feite, associaties tussen vasculaire gezondheid en laat-leven hersenatrofie waren sterker op 36 dan later in het midden van het leven. Belangrijk is dat op geen enkele leeftijd de vasculaire gezondheid van een persoon gecorreleerd was met zijn of haar late Aß-last. De bevindingen, gepubliceerd op 4 november in JAMA Neurology, suggereren dat de bijdrage van de algehele vasculaire gezondheid aan hersenschade eerder begint dan je zou verwachten, en op een andere manier werkt dan afzetting van Aβ.

De gezondheid van het Britse cohort is sinds hun geboorte in 1946 gevolgd.

Hun vasculaire risicoscores op 36-jarige leeftijd correleerden 30 jaar later met hersenziekte.

Op geen enkele leeftijd correleerde het vaatrisico met amyloïde plaques op het late leven.

Myokines hebben invloed op veel processen -
  Myokines hebben invloed op veel processen  

De leden van het Britse geboortecohort werden binnen een week na elkaar geboren in 1946. Bezorgd over de Britse bevolking in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog, interviewden wetenschappers van de Britse overheid voor het eerst de moeder van elk kind – 13.687 van hen – geboren in Engeland, Schotland en Wales van 3 tot 9 maart. Ze volgden vervolgens meer dan 5.000 van de kinderen, eerst voor opleidingsniveau, sociaaleconomische status, dieet en lichaamsbeweging, en later voor een uitgebreider overzicht van gezondheidsfactoren. In 1982, toen het cohort 36 jaar oud was, begonnen onderzoekers met het monitoren van vasculaire risicofactoren.

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook en Linkedin.

Gezondheidsarchitect...

…. is gespecialiseerd in leefstijlverandering die een goede basis vormt om ziekten te voorkomen óf genezen. Samen zoeken we naar de trigger die kan helpen jouw immuunsysteem te versterken en zo optimale gezondheid te bereiken. Wij nemen de tijd voor je die de reguliere geneeskunde niet kan bekostigen. Een unieke methode die al in vele gevallen tot opmerkelijke resultaten heeft geleid.

Ondersteuning nodig?

Mail ons:

Of bericht ons op Facebook:

Ook interessant...

ReCODE in de Verenigde Staten

In de twee video’s wordt het ReCODE protocol besproken. Ook komen een aantal patiënten aan het woord die het protocol hebben doorlopen. De video’s zijn alleen in de Engelse taal.

Scroll naar boven