Over Alzheimer

Wat is Alzheimer?

Alzheimer is een syndroom dat valt binnen een groep van cognitieve ziekten, die we dementie noemen. Binnen die groep neemt Alzheimer zo’n 60 tot 70% in, waardoor dit de meest voorkomende is.

Als eerste worden de geheugenfuncties aangetast. Daardoor vallen geheugenproblemen vaak als eerste op. Dit betreft in eerste instantie het korte termijn geheugen.

Hoe meer hersendelen aangetast raken, hoe meer symptomen de persoon met dementie heeft. Denk hierbij aan moeite om emoties te beheersen, moeite om mensen en dingen te herkennen, en moeite met praten en taal.

Hoe ontstaat Alzheimer?

Pas in de afgelopen 10 jaar begonnen onderzoekers bij Professor Bredesen inzicht te krijgen in de factoren die een zwaarwegende rol spelen in het ontstaan van de ziekte. Hun hypothese is dat een tekort aan ‚middelen’ het lichaam dwingt om functies uit te schakelen die niet strikt noodzakelijk zijn voor het overleven. Alzheimer lijkt dus geen ziekte te zijn, maar een symptoom van een balansprobleem in het lichaam.

Tekorten kunnen ontstaan doordat er onvoldoende voedingsstoffen of hormonen in het lichaam zijn. Maar het kan ook zo zijn dat het afweersysteem van het lichaam te druk is met het bestrijden van kleine interne ontstekingen of toxines, zodat hierdoor een tekort ontstaat.

Symptomen Alzheimer

Eiwitten van het type Beta-amyloïde stapelen zich tussen de zenuwcellen in de hersenen. Deze plaques verminderen de communicatie tussen de hersencellen. Dit tast in eerste instantie het geheugen aan en lijdt tot vergeetachtigheid.

In de hersencellen ontstaan ook opeenhopingen van vezels, de zogenaamde neurofibrillaire tangles. Deze bestaan uit tau-eiwitten, die ook bij gezonde mensen voorkomen. Bij de ziekte van Alzheimer is het tau-eiwit anders opgebouwd. Door hun afwijkende vorm zorgen deze eiwitten ervoor dat microscopische buisjes in de cellen verstopt raken en afbrokkelen. Hierdoor is de communicatie tussen de cellen verstoord.

Soorten Alzheimer

Uit het onderzoek van Professor Bredesen blijkt ook dat de oorzaken van Alzheimer in typen is in te delen. Binnen deze typen zijn er zo’n 37 verschillende factoren actief, maar de typen-indeling helpt deze factoren te groeperen in een werkzaam model.

Bij type 1, type 2 en type 1,5 kan erfelijkheid een rol spelen. Het APO-E4 gen blijkt in de praktijk de kans op Alzheimer in bovenstaande situaties behoorlijk te verhogen. Dit gen speelt een belangrijke rol in een zeer goed werkend afweersysteem. Maar de bijwerking daarvan kan ervoor zorgen dat het lichaam snel te weinig middelen heeft om een goede balans te handhaven. De APO-E4 veroorzaakt niet direct Alzheimer. Het wordt dus eigenlijk ten onrechte het Alzheimer-gen genoemd.

Type 1

Warm

Dit type wordt veroorzaakt doordat er chronische ontstekingen zijn in het lichaam. Deze ontstekingen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Een voorbeeld hiervan is een „lekke” darm. Hierdoor kunnen stoffen uit de darm treden en een afweerreactie veroorzaken.

Type 2

Koud

Hier gaat het vooral over een tekort aan voedingsstoffen of een hormoon disbalans. Denk hierbij aan vitaminen zoals D3 en B12. Ook een tekort aan Omega3 vetten speelt hier een rol.

Type 1.5

Zoet

In combinatie met de type 1 & 2, of soms zelfs volledig op zichzelf, staat type 1,5. Deze is gekoppeld aan diabetes type 2, waarbij het lichaam resistent is voor insuline.

Type 3

Toxisch

Deze vorm van Alzheimer ontstaan door de aanwezigheid van een grote hoeveelheid gif in het lichaam. Dit kunnen zware metalen zijn, oplosmiddelen zoals die in verf, bestrijdingsmiddelen, sporen van schimmels, amalgaam in gebitsvullingen, etc..

Type 4

Bleek

Dit type wordt veroorzaakt door een slechte doorbloeding in het vaatsysteem.

Hierdoor kunnen bepaalde stoffen en zuurstof moeilijk bij alle cellen komen en kan het lichaam de aanmaak van plaque in de hersenen starten.

Type 5

Duizelig

Tenslotte kan Alzheimer worden veroorzaakt door trauma aan het hoofd. Veel boksers en voetballers krijgen hier last van.

Onze aanpak

Uit vele onderzoeken en observaties gebleken dat zaken als welbevinden, voeding, slaap, bewegen, sociale contacten en hersengymnastiek een positieve bijdrage hebben bij Alzheimer.

Op basis van 37 factoren heeft MPI Cognition een protocol ontwikkeld om de cognitieve achteruitgang af te remmen. Het ReCode protocol is een gietvorm waarin informatie die we verzamelen leidt tot een aanpak op maat. Een methodiek waarin onze expertise en inleving gekoppeld kan worden aan uw bereidwilligheid om gezonder te worden.

Om dit behandelprotocol te ondersteunen is er intelligente software ontwikkeld.

Hierin worden veel bloedwaarden en leefstijl factoren ingebracht en gaat de software de behandeling helpen sturen.

Wij ondersteunen in het vaststellen van het behandelplan en de uitvoering daarvan. Daarbij gaan we werken op de hiernaast aangegeven zeven aandachtsgebieden.

Lees meer hoe wij helpen bij Alzheimer >>

Wie zijn wij?

Wij zijn een team van artsen, psychologen, voedingsdeskundigen, ingenieurs, genetici, bloedonderzoekers, moleculair-biologen, apothekers en processpecialisten.

We worden gedreven door de overtuiging dat veel progressieve ongeneselijke ziekten op een andere manier behandeld kunnen worden en veelal een oorzaak vinden in leefstijl.

Op dit moment veroorzaken de top 5 ziekten in Nederland veel leed bij de patiënt, de mantelzorger en de familie. Daarnaast veroorzaken zij ook veel economische schade.

We richten ons specifiek op Alzheimer omdat hiervoor nog steeds geen traditioneel medicijn is ontwikkeld en het een progressieve, terminale ziekte is. De impact daardoor op de partner en familie is enorm.

Het protocol van Professor Bredesen lijkt hier een baanbrekende verandering te veroorzaken en daar zijn wij zeer enthousiast over.

Scroll naar top