GRIP OP ALZHEIMER
met leefstijlinterventie

Hoe ziet gezond er voor u uit, binnen uw situatie?

We hoeven er niet om heen te draaien: Alzheimer staat in de top vijf van belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. Volgens de huidige stand van zaken in de reguliere gezondheidszorg blijkt Alzheimer de enige zonder medicatie om de ziekteprocessen te voorkomen, af te remmen of te genezen. Alzheimer is daardoor de enige ziekte zonder genezingskans.

Wat betekent dat nu voor jou? De diagnose ‘Alzheimer’ kwam hard aan. Je ervaart nu pas hoe diep het spoor is dat Alzheimer door jouw leven of het leven van je naasten trekt. Je voelt de rouw voor wat er nu nog wel is, maar wat al gauw voor je ogen zal verdwijnen. De door de artsen voorgeschreven “ontbinding” laat je verward achter. Dit betekent voor je partner en jou dat stap voor stap je dagelijkse routines stoppen, je werk en je mobiliteit je afgenomen worden, en je sociale netwerk enorm verkleint. Je komt langzaam in een isolatie terecht. Dit in tegenstelling tot veel andere aandoeningen waar medisch gezien veel meer mogelijk is en je je vrijheden langer behoudt. 

Gelukkig hoeft deze isolatie niet plaats te vinden voor iedereen. Dat je nu op deze website zit betekent dat je al verder aan het zoeken bent naar oplossingen voor jouw ziekte. Jij zelf kan er voor zorgen dat Alzheimer jouw leven niet overneemt. Daarbij zal ik jou ondersteunen.

Verbeterde cognitieve functies

Minder spijsverterings-
problemen

Verbeterde slaap

Meer energie &
verbeterd humeur

Verhoogde weerstand tegen verkoudheid en ander ziekten

Mijn naam is Patrick Feiner

In 2011 werd ik geconfronteerd met Alzheimer in mijn directe familiekring.
Helaas kwam ik er pas achteraf achter dat er sprake was van Alzheimer. Ik besefte hoe zowel mantelzorger als patiënt onderhevig aan schaamte in een sociaal isolement waren geraakt door niet te uiten wat er speelde. Desondanks merkten we dat gesprekken voeren en het emotioneel uitdrukken door de patiënt steeds moeilijker werd. Ook de fysieke gesteldheid ging sterk achteruit. De stress die ondersteuning en zorg voor de mantelzorger opleverde werd ook goed zichtbaar, in de vorm van vermoeidheid, vermagering en uiteindelijk kanker.  Toen gewone dingen, zoals wandelen en zelfs overeind blijven niet meer gingen voor de patiënt vroeg ik me gefrustreerd af:

Kan het dan echt niet anders? Is er geen enkele manier om met Alzheimer langer de cognitieve en fysieke gezondheid te behouden?

Hoop door Wetenschap

Ik vind het tijd om op te staan om NU verbetering te brengen in de preventie van en de behandelingsopties voor families met een diagnose Alzheimer.

Bij het Alzheimerinstituut maken we daarom werk van het afremmen van de cognitieve achteruitgang bij Alzheimer.

Onze aanpak is in de afgelopen 30 jaar ontwikkeld door MPI Cognition, het Alzheimer onderzoeksinstituut van Professor Dale E. Bredesen (MD) in de Verenigde Staten. In plaats van Alzheimer te zien als een ongeneeslijke ziekte die vooral genetisch is bepaald, bieden de onderzoeksresultaten van Dr. Bredesen een nieuw perspectief.

Hun belangrijkste onderzoeksresultaat:

De ziekte van Alzheimer is geen almachtige neurologische aandoening waarover we geen controle hebben, maar een stofwisselingsziekte die onder onze controle ligt.

Op basis van meer dan 36, door zijn onderzoeken ontdekte, factoren die kunnen leiden tot het krimpen en verminderen van de functies van de hersenen, ontwikkelde MPI Cognition het programma ReCode: een protocol om de cognitieve achteruitgang bij Alzheimer af te remmen en te voorkomen.

Om u grip te geven op uw cognitieve achteruitgang heb ik bovenstaande kennis gecombineerd met mijn persoonlijke ervaring en dit gegoten in het ReCODE Protocol.

Het boek kan je in verschillende talen bestellen
bij bol.com door op het plaatje te klikken.

GRIP OP ALZHEIMER

Gepersonaliseerd leefstijl-programma
voor afremmen & preventie van de
cognitieve achteruitgang bij Alzheimer.

In dit wetenschappelijk onderbouwde programma brengen we uw gezondheid in kaart. In zes tot twaalf maanden gaan we stap voor stap aan de slag met wat je wél kunt gaan doen. Met als doel de oorzaak van symptomen aan te pakken en daardoor zo lang mogelijk mentale en fysieke gezondheid te behouden. Zodat je, zowel als patiënt als betrokken mantelzorger, zo lang mogelijk in je normale doen en laten kan blijven.

Op dit moment testen wij in onze opstartfase hoe aanpak met het ReCode Protocol past in het Nederlandse zorgmodel. Dit doen we met een kleine groep behandelaars die samen zorgen voor een op maat gemaakte oplossing voor het vertragen of voorkomen van cognitieve achteruitgang bij Alzheimer bij jou of bij je naasten.

Het op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde ReCode programma gebruikt de 36+ factoren die kunnen leiden tot cognitieve achteruitgang en kan de hersenen weer in evenwicht brengen door aanpassingen in voeding en leefstijl. Om de complexiteit van dit programma te ondersteunen wordt gebruik gemaakt van intelligente software en de daarop gebaseerde rapportages.

Onderwerpen in het programma:

 1. Gezonde voeding, inclusief vasten
 2. Slaap en bioritme
 3. Stressmanagement en meditatie
 4. Hersengymnastiek
 5. Hormoonbalans herstellen
 6. Vergiftiging elimineren
 7. Beweging en ademhaling

Aanvullende onderwerpen:

 • De sleutelrol van mantelzorg en je sociale netwerk in dit proces.
 • Waar en hoe testen aanvragen.
 • Resultaten bekijken en hoe deze optimaliseren.
 • Wanneer reguliere geneeskunde gebruiken en wanneer er een alternatief nodig is.
 • Samenwerking huisarts, wijkverpleging, verzekeraar, andere zorgverleners.
 • Vitamines en nootropics.

“Een verbeterde gezondheid vergt een algehele verandering, dus ook die van leefstijl. Het gaat om het gehele plaatje, het hele gezin.”

Dit programma is perfect voor u als:

U niet langer afhankelijk wilt blijven van (alleen) de adviezen van uw arts, maar uw gezondheid in eigen hand wilt nemen.

U gemotiveerd bent om een verbetering te brengen in het ziekteproces van Alzheimer.

U zes maanden tot 1 jaar tijd en energie wilt stoppen in het volgen van een programma.

U het aan durft uw leven om te gooien.

Coaching & advisering bij het Alzheimerinstituut

Hoe werkt het?

1. Intakegesprek

We beginnen onze aanpak met een intakegesprek en bespreken hier samen hoe jij je levensstijl wilt gaan aanpassen. Jouw eigen doelen staan hierbij vooraan. Daarnaast doen we ook aanvullend onderzoek. Wij meten de factoren die het meest bijdragen aan de progressie van Alzheimer door slaap-, omgevings-, bloed- en/of ontlastingonderzoek.

2. Persoonlijk programma

In je persoonlijke Bredeson Rapport ontdek je de belangrijkste factoren die bijdragen aan jouw cognitieve achteruitgang.

Voorafgaand aan het tweede gesprek vragen we jou om een vragenlijst over de eigen gezondheidssituatie in te vullen. Tijdens een persoonlijk gesprek gaan we dieper in op alle informatie en bekijken we vervolgens welke bloedonderzoeken noodzakelijk zijn. (Bloed)onderzoek kan veel inzicht geven over de status van uw gezondheid. Het (bloed)onderzoek is maatwerk. We hebben gekozen voor aan aantal (bloed)testen die veelzeggend zijn over uw gezondheid en waarvan we weten met welke leefstijlveranderingen we de waarden kunnen verbeteren. Indien je meer gezondheidsklachten hebt, kijken we samenof het verstandig is om meer onderzoek te laten doen.

Aan de hand van de uitslag, het Bredeson Rapport (zie afbeelding), beoordelen we welke lichamelijke processen uit balans zijn. Met deze nulpuntmeting maken we samen een behandelplan voor jouw eigen preventie of verbetering in het ziekteproces van Alzheimer. Afhankelijk van de mate van jouw gezondheid en gezondheidsklachten, stellen, op basis van alle informatie die we van jou krijgen. een behandelplan samen dat bij jou past.

3. Intensieve begeleiding

We introduceren je stap voor stap in het programma, op een tempo waarmee je jezelf comfortabel voelt. We leggen uit waarom je bepaalde adviezen krijgt, en hoe die jouw gezondheid en geheugen beïnvloeden.

Naast voeding en beweging, gaat het ook om bewustwording en ontspanning (slaap, meditatie). Hiervoor werken we met diverse gereedschappen en oefeningen (waaronder korte meditaties), zodat je steeds meer inzicht krijgt – en vooral gaat voelen – hoe het lichaam en ‘mind’ reageren en werken. En waarom het zo lastig lijkt, maar het uiteindelijk niet is. Hierdoor verandert niet alleen de relatie met de leefstijl, maar ga je ook op andere gebieden meer kracht en vrijheid ervaren. Dus nogmaals: niet langer focussen op wat je niet meer gaat doen, maar vooral op wat je WEL wil doen en vooral wie jij wilt zijn.

4. Periodieke check

Na ongeveer vier maanden zullen we opnieuw de bloedwaarden meten die bij het eerste onderzoek afwijkend waren. Als je waarden nog niet optimaal zijn, kun je het programma blijven volgen zolang je wilt. Als alle waarden goed zijn doen we nog 1 keer per jaar een check. Jouw behandelplan wordt voortdurend aangepast aan de gezondheidssituatie.

5. Succes vieren & blik op de toekomst

Wanneer alle waarden er goed uit zien en je klaar bent om zelfstandig jouw nieuwe leefstijl te implementeren, plannen we een eindgesprek in. Hierbij worden laatste adviezen gegeven en tips over hoe je zelf verder kan!

Waarom dit programma

Gebaseerd op Wetenschap

Onderzoek laat ons zien dat chronische aandoeningen het risico op COVID-19 klachten vergroten. Er is ook veel onderzoek die de positieve invloed laat zien van leefstijl-veranderingen op deze aandoeningen.
Lees meer over wetenschap >>

Simpel & Effectief

Mijn aanpak is een leefstijl-verandering. Een simpele, doelgerichte aanpak die baat heeft voor de rest van je leven. Het gaat puur om consistentie en het vinden van de leefstijl die het beste bij jou past.

Meten = Weten

Als ingenieur weet ik dat als je het niet kan meten, dat je het niet kan begrijpen. Als je het niet begrijpt, kan je het ook niet repareren. Vandaar dat we gedurende jouw reis alles nauwkeurig zullen meten, daardoor kun je jouw vooruitgang ook daadwerkelijk zien gaan elke dag, week en maand.

Neem het niet alleen van ons aan:

“Patrick heeft mij geholpen me beter te voelen; door oa mijn voeding aan te passen is mijn (constitutioneel) eczeem vrijwel verdwenen. Mijn benauwdheid en allergieën zijn eveneens vrijwel weg. In de tijd dat er borstkanker bij mij werd geconstateerd heb ik mij laten begeleiden door de GA. Het is een waanzinnig spannende en onzekere periode; wat te doen, wat te kiezen, wat te eten en wat wel en niet te slikken, hoe weer te ademen met hulp van welke methode (NB deze instrueer ik nu zelf!). Ik zou het iedereen aan willen raden; het lichaam is zoveel sterker dan wij zelf beseffen. We moeten het beter onderhouden.. hoe? Vraag het de gezondheidsarchitect. Het is geen tijdelijk lapmiddel maar een holistische aanpak en ik weet het nu; het helpt echt!”
— Karen de Bondt
“Door mijn Diabetes Type 1 moest ik van de arts acht maal per dag insuline spuiten. Gelukkig kwam ik al snel na mijn diagnose in contact met Patrick, die mij met een koolhydraatbeperkt dieet heeft geholpen mijn insuline af te bouwen. Inmiddels ben ik geheel vrij van het injecteren van insuline. Daarnaast adviseerde Patrick mij al direct een sensor aan te schaffen waardoor ik 24/7 mijn bloedsuikerwaarde kan zien zonder te prikken. Meten is weten en nu kan ik goed monitoren. Mocht mijn suikerwaarde te hoog worden, kan ik gaan bewegen. Inspanning verlaagt de waarde en mocht ik te laag komen, kan ik iets gaan eten. Zo kan ik nu zonder medicatie verder. Ik voel mij weer topfit en voel NIETS meer in mijn lijf m.b.t. de klachten van diabetes. Hierdoor voorkom ik ook de schadelijke effecten op langere termijn, waar diabetes patiënten mee te maken kunnen krijgen. Daarom ben ik blij dat ik snel met Patrick in contact ben gekomen en heb daarmee mijn gezondheid gelukkig weer in eigen hand kunnen nemen.”
— Nic Oosterveer

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Plan een informatiegesprek of -middag in!

Informatiegesprek

Voor gezin (tot 5 personen) – 90 minuten

➢     Waar loop je in je dagelijks leven tegen aan?
➢     Hoe ziet gezond er uit, binnen uw situatie?
➢     Welke medische informatie is er al bekend?
➢     Wat betekent leefstijl-interventie?
➢     Wat kunnen we voor jou betekenen?
➢     Welk resultaat kun je verwachten?
➢     Tijd voor persoonlijke aandacht

Investering:
€ 95,00*

Informatiebijeenkomst

Voor groepen van 4 – 10 personen – 180 minuten

➢     Deze bestaat uit een uitgebreide presentatie.
➢     Daarop volgend een kennismaking.
➢     Waardoor wordt Alzheimer veroorzaakt?
➢     Hoe kun je grijp krijgen op cognitieve achteruitgang?
➢     Wat betekent leefstijl-interventie?
➢     Uitgebreide uitleg ReCODE programma
➢     We nemen de tijd voor vraag en antwoord

Investering:
€ 295,00*

*Boven 30 km afstand wordt
€0,19 per km berekend

Voet dit nog een stap te ver?

Plan een gratis kennismakingsgesprek (30 min):

Veelgestelde vragen

Vooral bij de ziekte van Alzheimer kunnen kleine verbeteringen in de kwaliteit van leven, zoals weer zelfstandig naar de supermarkt kunnen lopen, beter slapen of een verbeterde geheugenfunctie, een aanzienlijk verschil maken in het leven van patiënten en hun families.

Huidige theorieën over de oorzaak en de progressie van de ziekte van Alzheimer variëren van de ophoping van een eiwitfragment in de hersenen tot chronische ontsteking van het zenuwweefsel. Ook de invloed van de darmmicroben op de hersenen, en omgevingsfactoren worden genoemd als mogelijke oorzaken. Door al deze factoren duurt het erg lang voordat er een goede behandeling is.

Daarnaast, omdat er geen éénduidige biomarker is die het risico op ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer aangeeft, is screening en identificatie van mensen met een verhoogd risico een uitdaging. Zolang er geen methoden zijn om nieuwe symptomen op te sporen en de ziekteprogressie te volgen, kan ons zorgstelsel niet effectief behandeling ontwikkelen en duidelijke richtlijnen voor zorgverlening en behandeling invoeren. De industrie investeert bovendien alleen in de ontwikkeling van nieuwe symptomatische behandelingen voor de ziekte van Alzheimer (zowel voor cognitieve als niet-cognitieve symptomen).

Voor het aanpakken en daarbij omgeven van de leefstijl is gebleken dat dit de minimale periode is om te kunnen slagen. Uiteraard ben je vrij om er eerder mee te stoppen als je daar behoeft aan hebt. Vergeet niet: veranderen lukt niet in één dag.

(Bloed)onderzoeken worden gedaan bij een laboratorium dat ook gebruikt wordt door de huisartsen en ziekenhuizen. De tarieven van dit lab vallen onder de maximaal toegestane tarieven die bepaald zijn door de Nederlandse Zorg Autoriteit. Het bloedonderzoek kan in samenspraak met uw huisarts besproken worden zodat uw zorgverzekering de kosten kan vergoeden.

In het hele traject is de inzet van veel verschillende functies nodig. Hierbij moet u denken aan de huisarts, neuroloog, psycholoog, diëtist, beweegconsultant, gezondheidscoach en verpleegkundigen. Daarnaast zijn er verschillende bloedtesten, scans en eventuele supplementen en therapieën nodig.

Op dit moment zijn wij nog aan het onderzoeken wat verschillende zaken in Nederland kosten en welke hiervan mogelijk in aanmerking komen voor een vergoeding uit de Basis Zorgverzekering en/of Aanvullende verzekeringen.

Uit ervaring door patiënten blijkt dat wanneer ze terugvallen in hun oude leefstijl, na 4 – 6 weken de cognitieve achteruitgang weer in het dagelijks leven te merken is. Het volgen van dit programma voor de rest van je leven is dus extreem belangrijk. Je maakt zelf de afweging tussen het behouden van cognitieve functies en het behouden van de nieuwe leefstijl.

Uit ervaring door patiënten blijkt dat wanneer ze terugvallen in hun oude leefstijl, na 4 – 6 weken de cognitieve achteruitgang weer in het dagelijks leven te merken is. Het volgen van dit programma voor de rest van je leven is dus extreem belangrijk. Je maakt zelf de afweging tussen het behouden van cognitieve functies en het behouden van de nieuwe leefstijl.

Ja. Wij houden ons uitsluitend bezig met neuro-degeneratieve aandoeningen, met name de ziekte van Alzheimer. We zijn geen praktijk die je hele gezondheid en die van je gezin verzorgd. Onze missie is het voorkomen, diagnosticeren en behandelen van de ziekte van Alzheimer. Wij geloven dat onze methoden, inclusief behandelingen, de kans verkleinen dat onze patiënten een reeks chronische ziekten krijgen. Je hebt echter nog steeds je bestaande medische team nodig om voor je dagelijkse gezondheidsproblemen te zorgen.

Leefstijl-interventies kunnen cognitieve (en fysieke) achteruitgang vertragen. Hierdoor kunnen patiënten langer hun hersenfuncties behouden en langer een onafhankelijk leven leiden. Dit zal niet alleen een positief effect hebben op jou als patiënt of mantelzorger of familie.

Alzheimer ontwikkelt zich niet van de ene dag op de andere, het kost jaren om zich te manifesteren. Het behandelen van de ziekte kost ook behoorlijk wat tijd. Het gaat er niet om dat je een paar dagen of weken een aantal pillen neemt. Onze behandelaars brengen veel tijd met je door. Ze brengen ook veel tijd achter de schermen door om je behandelplan te bepalen en je voortgang te evalueren. Volgens berekeningen van het ministerie is het gemiddelde verpleeghuisverblijf voor een AD-patiënt 5,2 jaar met een gemiddelde kostprijs van € 83.000 per jaar (2017). De eigen bijdrage is (inkomensafhankelijk) ongeveer € 25.000 op jaarbasis. Een programma welke jouw leven aanzienlijk kan verbeteren kost daarom tijd en helaas ook geld.

Dit is een zeer complexe vraag met een nog complexer antwoord. De medische literatuur staat echter vol met informatie over methoden voor preventie en behandeling van Alzheimer die werken. Hier is slechts één voorbeeld dat afkomstig is van de Framingham-studie, misschien wel de langst lopende gezondheidsstudie die ooit is gestart. Een van hun bevindingen is dat mensen met veel visolie in hun bloed een 47% lagere kans van Alzheimer hebben dan mensen met te weinig visolie. Klinkt een factor 2-reductie in Alzheimer als een goede behandeling in vergelijking met wat je wordt verteld? Is het nemen van visolie dan geen behandeling voor de ziekte van Alzheimer? Visolie-suppletie is een klein, maar effectief onderdeel van ons behandelingsprotocol. Het zou deel moeten uitmaken van elk behandelingsprogramma dat neurologen die de ziekte van Alzheimer behandelen, voorschrijven, maar dat is het niet. Waarom niet? We zijn net zo verbijsterd als jij.

Scroll naar top